Ето ви три фен клипчета, където перфектно се чува как се изговаря. Преди ми беше трудно в клипчетата, щото бързо го изговарят, ма тука в песните просто няма как да се сбърка.
Вече са ми ясни и двете "е"-та. А на Вас?
Crazy <33 Неспасяем
Warn : ( : I`m a big,big girl in a big,big world! :) Брой мнения : 1496 Reputation : 2 Join date : 15.11.2009 Age : 24 Местожителство : Karnobat, Bulgaria
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Чет Ное 26, 2009 8:46 pm
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Чет Ное 26, 2009 9:08 pm
Моля нека някой да прояви милост към мен и да ми каже какъв е точно въпросът по който дискутираме? Щото на мен вече не ми е ясно. (Нито е заяждане, нито е шега)
foxxie. Неспасяем
Warn : Брой мнения : 1281 Reputation : 3 Join date : 12.11.2009 Age : 26 Местожителство : Испания ;; До Гибралтар при мамуните ;д
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Ное 27, 2009 2:31 am
Аз мисля, че е Селена, защото нали на английски се произнася не като нас "е" а "ий" И тя го казва Селийна .. Но всеки си я казва както си иска ..
Тuтu. ♥ Неспасяем
Warn : ( : А day without u is like a year without rain <3 Брой мнения : 2415 Reputation : 12 Join date : 21.09.2009 Age : 26 Местожителство : Sof!aa
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Ное 27, 2009 2:36 am
Офф някой беше казал, че в всяка държава си има различно произношение!!! Давам пример с името Георги! На англ. е George /Джордж/и/, а на бг е Георги... това е същото и с Селена!!! Така че...
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Ное 27, 2009 3:22 am
Цитат :
Но как ли е името и на български
Според така както го е задала Катето, или по-точно както аз го разбирам, щото ми се струва, че не е посочен точно в тоя цитат е: Въпросът е как е българският вариант на името й ? Българският вариант на името й е Селена. Точка.
Но добре беше да ни се уточни за какво става въпрос, защото се оказа, че съм спорил за нещо съвсем различно от нужното.
Ако бъркам за точния въпрос, моля да бъда поправен учтиво.
Catch Me <3 Маниак
Warn : ( : nai-wurvejen taka li.. nai-wurwejen,wnimavaii;dd Брой мнения : 448 Reputation : 2 Join date : 14.12.2009 Age : 27 Местожителство : Варна
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Дек 18, 2009 5:31 pm
Хай итс СелИнЪ Гомес .. така казва в клиповете си с Деми.
Catch Me <3 Маниак
Warn : ( : nai-wurvejen taka li.. nai-wurwejen,wnimavaii;dd Брой мнения : 448 Reputation : 2 Join date : 14.12.2009 Age : 27 Местожителство : Варна
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Дек 18, 2009 6:22 pm
Казва: хай итс селИнЪ гомес ;д
Kat3t0 ♥ Admin
Warn : ( : This ain't nothing but a summer jam ..(H) Брой мнения : 4134 Reputation : 129 Join date : 09.04.2009 Age : 28
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Дек 18, 2009 7:48 pm
Въпроса ми беше как ние, българите, трябва да произнасяме името и .. понеже както съм написала мисля, че и ние трябва да вземем английското, но по БНТ, във списанията като Браво и Хай Клуб изговарят (пишат) СелЕна.
Тuтu. ♥ Неспасяем
Warn : ( : А day without u is like a year without rain <3 Брой мнения : 2415 Reputation : 12 Join date : 21.09.2009 Age : 26 Местожителство : Sof!aa
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Пет Дек 18, 2009 9:33 pm
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Съб Дек 19, 2009 3:11 am
Цитат :
Въпроса ми беше как ние, българите, трябва да произнасяме името и .. понеже както съм написала мисля, че и ние трябва да вземем английското, но по БНТ, във списанията като Браво и Хай Клуб изговарят (пишат) СелЕна.
LightOne написа:
Сега лошото е, че в тая дискусия аз съм сам. Ние сме в неравнопоставено положение, просто защото вие нямате никаква база за сравнение в преводаческа литература, направена от хора специалисти в английската филология. Вашата база са единствено от транскрипциите на известните личности, направени в списания и медии, където хората нямат нужда да са филолози и съответно да са запознати как правилно да го пишат. Затова се получават много разминавания на имена в бълг. език и които вече са се наложили и е невъзможно да се променят. Да, ние вече казваме Хана Монтана и няма сила на света дето ще ни затрие произношението, но това не значи че първоначално транскипцията е направена от специалисти и съответно да е абсолютно правилна. Спорът тука не е за помежду ни. В смисъл ние се разбираме и няма защо да бъдем буквалисти. Но смятам че ни ви е все едно когато говорите с чужденци и те да се зачудят за грешното ви произношение и да ви е гот от това.
LightOne написа:
Не са тъпи. Просто не им се е занимавало. Същото е и с останалите журналисти. И аз примерно първоначално си я казвах Селена, въпреки познанията ми. Промених го едва след като ми направи впечатление в клиповете й.
Но този спор губи почва. Бг Списанията и медиите си я бройкат за Селена и така ще бъде затвърдено сред хората които не са й фенове. Само ние тука ще си знаем как е, за жалост.
За тези, които най-вероятно са забравили..
Miley_Selly Нов
Warn : Брой мнения : 9 Reputation : 0 Join date : 19.12.2009 Age : 27
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Съб Дек 19, 2009 8:23 am
Селена е В всички български списание където Селл от тук от там участва и Селена Мари Гомез ! Но на английски се чува Селина
Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
СелИна е! На теб би ли ти било приятно да ти казват името на английски напримерно с неправилно звучене - правилно си е така както си го произнася тя понеже самата Сели знае най-добре да името си!
iceto_elito Редовен
Warn : Брой мнения : 274 Reputation : 0 Join date : 15.11.2009 Age : 26 Местожителство : PzZz
На английски се произнася САлИна - но не се чува много добре самото "А". Според мен е по-правилно СелИна понеже се доближава повече до САлИна, а това СелЕна - не всички имена се четат както се пишат на английски... Например George - Четем Джордж, а не Георге..
Пак се почва да се спори! ... На БГ е СелЕна! ТОЧКА! Но наистина правилното е САлИна! Теди ти каза, че няма да е приятно някой да ти бърка името! Но пък на мен господина по английски ми изговаря името АлекЗандра *а не със "с''*! Затова в БГ е Селена! примерно:
George - /Джордж/, а на бг е е Георги ... а не Джордж. Hannah - /Xeнa/, а на бг е Хана. Както и с мойто име! Всяка държава си има различно произношение!
Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Нед Дек 20, 2009 12:14 am
Имаш право макар, че вече започваме да се повтаряме! И двете мисля, че са правилни... Но нищо лично, че толко учителя по АЕ ти го казва така.. Моята ми го казва тИодора и ми е неприятно..
Kat3t0 ♥ Admin
Warn : ( : This ain't nothing but a summer jam ..(H) Брой мнения : 4134 Reputation : 129 Join date : 09.04.2009 Age : 28
Заглавие: Re: СелЕна или СелИна Нед Дек 20, 2009 12:22 am
Не става въпрос за 2-3 човека .. дайте по цял свят всяка държава да почва да ви изопачава името .. ;д
Kat3t0 ♥ Admin
Тя е кръстена на известната певица! Егаси това не го очаквах!
Преди няколко седмици бях открил интервю със споменатата Селина, където тя обясняваше точно как се изговаря името й, но реших да не го показвам, тъй като смятах, че някой ще се изрепчи, че нямали общо помежду си.
U make me so hot Неспасяем
Warn : Брой мнения : 2198 Reputation : 0 Join date : 24.08.2009 Age : 27
Абе СеЛина е и точка. На кой била кръстена некви факти давате тука ама явно iceto_elito нещо не е разбрала. Бе всЕ пак си е СелИна, пък защо е така или как се чете в някой държави няма никво значение СЕЛИНА СИ Е И КРАЙ =D.