| "Под игото" | |
|
+13A d i ♥ Тuтu. ♥ МаНдАрИнКаТа mims.. ^^бубс... Dirty Little Liar. Alice~ Kat3t0 ♥ Barbie. БетС :) xapricotkiss,, Guilty Pleasure {h} monini 17 posters |
Автор | Съобщение |
---|
monini Неспасяем
Warn : ( : A day without you is a year without rain <333 Брой мнения : 3435 Reputation : 57 Join date : 07.10.2009 Age : 29 Местожителство : Сандански
| Заглавие: "Под игото" Чет Апр 15, 2010 5:50 pm | |
| „Под игото“ е първият български роман. Написан е от Иван Вазов по време на изгнание в Одеса, пренесен е в България с руската дипломатическа поща. Публикуван е през 1894 година. През 2009 година романът спечелва първо място в „Голямото четене“ (класация на най-любимите и четени книги на българите).
Основни опозиции: срам - слава, тъмнина - светлина. Подзаглавие му е „Из живота на българина в навечерието на Освобождението“.
Творческа история Създаден е през периода 1887-1888 в Одеса (Русия). Първата част е публикувана за първи път през 1889 г. в сборник "Народни умотворения". През 1890 г, в същия сборник са публикувани и останалите части. През 1894 г. излиза като самостоятелна книга
Литературната критика го приема нееднозначно.
Романът събира в себе си носталгията за родния град на Вазов и за едно героично време в контраст на "епохата на древните характери", настъпила след Освобождението. Под игото е първият роман в младата българска литература, силно повлиян от френския романтизъм.
Заглавието Под игото насочва към историческото време (към турското робство), а подзаглавието "Из живота на българите в предвечерието на Освобождението" отново насочва към време на робство, но и на пробуждане, на промяна в мисленето на общността.
Мнение? | |
|
| |
Guilty Pleasure {h} Маниак
Warn : Брой мнения : 543 Reputation : -1 Join date : 10.10.2009 Age : 28
| Заглавие: Re: "Под игото" Съб Апр 17, 2010 4:37 am | |
| Oo, голяма мъка беше да го прочета! ;д Ноо успяхх! Прочетох я цялата от началото до края.. още не мога да повярвам! Не знам защо.. Еми не беше ча к толкова зле. Даже имаше и интересни части, но не ми беше от най-интересните книги. [color:dd30=redИнтервал. ]Мони^ | |
|
| |
xapricotkiss,, Неспасяем
Warn : Брой мнения : 1021 Reputation : 6 Join date : 09.04.2009 Age : 27
| |
| |
БетС :) Неспасяем
Warn : ( : Do you remember? :) Брой мнения : 760 Reputation : 5 Join date : 09.04.2009
| Заглавие: Re: "Под игото" Пет Юни 18, 2010 9:07 pm | |
| Ако "Под игото" е боза.... Трябваше да чета книгата след като завърших 5-ти клас-нормално, сигурно на всички са ви дали да я четете тогава.Мъчих,мъчих, разнасях я "налево-надесно" :дд.. И така й не я прочетох, даже не стигнах и до Втора част..А как съм ги чела тези глави само аз си знам :дд. Сега нещо ми трекна - накрая на учебната година, и реших да я прочета.Започнах от главата след " Радини вълнения" и направо се изумих как абсолютно нищо не помня от прочетеното от по-миналото лято.. Осъзнах, че това наистина е една СВЕТОВНА КЛАСИКА..Има толкова неща..Пълна е с интересни моменти..Направо е УНИКАТ! Все още не съм я прочела, но след няколко дни сигурно ще я свърша! Аз не разбирам защо я дават да се чете след 5-ти клас - лятото.. Поне за мен, както и за повечето които за я "чели" .. така де - само са я размъквали - нищо не са разбрали.. Мисля, че след 7-ми клас трябва да се даде, за да могат младежите наистина да вникнат, в това което четат! | |
|
| |
Barbie. Неспасяем
Warn : ( : Дявола ме кара и ми вика нека, нека! ;-) Брой мнения : 1965 Reputation : 143 Join date : 03.03.2010 Age : 27 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: "Под игото" Съб Юни 19, 2010 4:11 am | |
| Мм не .. книгата мисля,че се дава след 6-ти клас,защото в 7-ми има теми за развиване.. Пък и на изпитите се е падала като преразказ.. | |
|
| |
xapricotkiss,, Неспасяем
Warn : Брой мнения : 1021 Reputation : 6 Join date : 09.04.2009 Age : 27
| Заглавие: Re: "Под игото" Съб Юни 19, 2010 6:10 pm | |
| Офтопик: Книгата след дава след пети клас. хД А като преразказ се е падала на миналите матури на края на шести клас. | |
|
| |
Kat3t0 ♥ Admin
Warn : ( : This ain't nothing but a summer jam ..(H) Брой мнения : 4134 Reputation : 129 Join date : 09.04.2009 Age : 28
| Заглавие: Re: "Под игото" Съб Юни 19, 2010 8:09 pm | |
| На нас ни беше като преразказ на изпита ... иначе ни я бяха дали след 5ти клас мисля, а в учебника са 7ми клас има няколко глави.
Иначе книгата е много хубава! Ама нормално говорим за Вазов все пак ... | |
|
| |
Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: "Под игото" Съб Юни 19, 2010 8:28 pm | |
| Вмомента я чета и ми е малко скучна. С триста зора прочетох едната глава.. Да се надявам, че нататък ще ми стане интересно! | |
|
| |
Dirty Little Liar. Неспасяем
Warn : ( : That everything you do, is super fuckin' cute! ;} Брой мнения : 842 Reputation : 7 Join date : 16.11.2009 Age : 28 Местожителство : София
| Заглавие: Re: "Под игото" Нед Юни 20, 2010 10:23 pm | |
| Тя хубава, хубава.. /ама за миналите поколения/ Лично, на мен не ми харесва.. Има къде, къде по-хубава българска литература !! / Ако щете ме линчувайте/. | |
|
| |
^^бубс... Неспасяем
Warn : ( : ЗДР на Всички Брой мнения : 846 Reputation : 4 Join date : 14.02.2010 Age : 28 Местожителство : Търговище
| Заглавие: Re: "Под игото" Нед Юни 20, 2010 11:03 pm | |
| Ъм доста зор видях докато я прочета. Незнам нещо не ме грабна. Лично на мен не ми допада много. | |
|
| |
Barbie. Неспасяем
Warn : ( : Дявола ме кара и ми вика нека, нека! ;-) Брой мнения : 1965 Reputation : 143 Join date : 03.03.2010 Age : 27 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: "Под игото" Вто Юни 22, 2010 6:10 am | |
| Нe не... падала се е първа глава "Гост" от Под игото на изпита след 7-ми клас за кандидатсване! По мои спомени ни я даваха да я четем лятото на 6-ти клас... То няма смисъл за по-рано,защото има много думи,които не разбираме. ; ) | |
|
| |
mims.. Неспасяем
Warn : ( : ;]] Брой мнения : 1140 Reputation : 1 Join date : 28.02.2010 Age : 26 Местожителство : ПлОвДиВвВ
| Заглавие: Re: "Под игото" Вто Юни 22, 2010 10:01 pm | |
| оо Не съм я чела, но тая година трябва да я прочета .. | |
|
| |
МаНдАрИнКаТа Маниак
Warn : Брой мнения : 443 Reputation : 3 Join date : 03.04.2010 Age : 27 Местожителство : София
| Заглавие: Re: "Под игото" Сря Юни 23, 2010 12:17 am | |
| На нас ни дадоха да я четем лятото след 5 клас.Тогава баща ми изрази мнение, че този роман е исторически екшън.Взех книгата с голям инетерес...прочетох първа глава с доста мъки...половината думи ми бяха непознати и трябваше да карам мама да ми разяснява.Книгата беше старо издание и за това нямаше речник.Оставих я за малко, но през това време си четях другите произведения от списъка.И отново я взех.Измъчих се три седмици, обаче си заслужаваше.Романът пресъздава всичко толкова ярко и точно...направо нямам думи.А иначе първа глава се падна миналата година на изпита след седми клас.Според мен това хич не беше честно, защото е изучавано произведение.Както и да е...Но няма какво да говорим за книгата...тя наистина е невероятна! | |
|
| |
Warn : ( : Do you remember? :) Брой мнения : 760 Reputation : 5 Join date : 09.04.2009
| Заглавие: Re: "Под игото" Сря Юни 23, 2010 7:19 pm | |
| Книгата се дава лятото след 5-ти клас, защото в 6-ти клас се изучава"Радини вълнения". Относно изпита: Да, точно така беше!Миналата година беше на изпита!Даже са се оплаквали някой, че бил чужд текст.. Чакайте бе, вие трябваше да сте я прочели отдавна, какъв чужд текст? Относно това, което каза МаНдАрИнКаТа : Напротив, "Гост" не е изучавано, и се води непознат текст. Относно непознатите думи: и аз не ги разбирам, защото и на мен книгата ми е дълъг вариант и е доста стара, но не е чак толкова зле, защото се подразбира всичко. btw: (малко ще се откъсна от "Под игото")Мен лично по ме дразнеха френските ( май :) ) изрази в "До Чикаго и назад" ( ако не се лъжа, в това произведения имаше доста). | |
|
| |
МаНдАрИнКаТа Маниак
Warn : Брой мнения : 443 Reputation : 3 Join date : 03.04.2010 Age : 27 Местожителство : София
| Заглавие: Re: "Под игото" Сря Юни 30, 2010 6:49 pm | |
| - БетС :) написа:
- Книгата се дава лятото след 5-ти клас, защото в 6-ти клас се изучава"Радини вълнения".
Относно изпита: Да, точно така беше!Миналата година беше на изпита!Даже са се оплаквали някой, че бил чужд текст.. Чакайте бе, вие трябваше да сте я прочели отдавна, какъв чужд текст? Относно това, което каза МаНдАрИнКаТа : Напротив, "Гост" не е изучавано, и се води непознат текст. Относно непознатите думи: и аз не ги разбирам, защото и на мен книгата ми е дълъг вариант и е доста стара, но не е чак толкова зле, защото се подразбира всичко. btw: (малко ще се откъсна от "Под игото")Мен лично по ме дразнеха френските ( май :) ) изрази в "До Чикаго и назад" ( ако не се лъжа, в това произведения имаше доста). Добре, не е включено в учебната програма...за това си права.Обаче все пак призведението е четено и донякъде е познато... | |
|
| |
Тuтu. ♥ Неспасяем
Warn : ( : А day without u is like a year without rain <3 Брой мнения : 2415 Reputation : 12 Join date : 21.09.2009 Age : 26 Местожителство : Sof!aa
| Заглавие: Re: "Под игото" Вто Юли 06, 2010 5:52 pm | |
| Мда..Чете се лятото след пети клас (на мен сега ми я дадоха да я чета).. Все още не съм я почнала и не знам и дали да я почвам..Мойта е доста старо издание и малко ме притеснява..Мисля да гледам филма,но ще видим..Ще я почна пък после ще реша..Надявам се да е интересна! пп; Имам малки надежди ^ ^ все пак е на Вазов! | |
|
| |
| Заглавие: Re: "Под игото" Сря Юли 07, 2010 4:59 am | |
| - Цитат :
- Обаче все пак призведението е четено и донякъде е познато
Права си, но щом го няма в учебника, се води като непознато.Освен това колко човека са седнали да четът книгата, като могат да изгледат я филма, я сериала?От моя клас се бяха "нагърбили" няколко човека, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Alex, предлагам ти да я прочетеш, но когато я четеш, вниквай в това, а не си чети толкова, колкото дасе каже "чета я".Изключително интересна е! И след като я прочетеш, можеш да нарпавиш като мен- сега гледам сериала (9 части по 60 мин.) В сериала са разместени някои моменти, а и разбира се не е направено точно, както е в книгата. ( Само ако може да добавя: страхотни актъори!) А за филма: доколкото чух, завършека не е същия. | |
|
| |
Тuтu. ♥ Неспасяем
Warn : ( : А day without u is like a year without rain <3 Брой мнения : 2415 Reputation : 12 Join date : 21.09.2009 Age : 26 Местожителство : Sof!aa
| Заглавие: Re: "Под игото" Сря Юли 07, 2010 7:01 pm | |
| - БетС :) написа:
- Alex, предлагам ти да я прочетеш, но когато я четеш, вниквай в това, а не си чети толкова, колкото дасе каже "чета я".Изключително интересна е!
И след като я прочетеш, можеш да нарпавиш като мен- сега гледам сериала (9 части по 60 мин.) В сериала са разместени някои моменти, а и разбира се не е направено точно, както е в книгата. ( Само ако може да добавя: страхотни актъори!) А за филма: доколкото чух, завършека не е същия. Ъм.. Аз вчера след като прочетох предишните мнения в темата реших сега да гледам филма (или сериала),а може би 6 или 7 клас като завърша да я чета,за да съм по - пораснала и да я разбера.. И най-вече както ти каза да разбера,че е супер интересна!.. Просто мисля, че съм малка и само ще си я разнасям и почти нищо няма да разбера.. :) | |
|
| |
A d i ♥ Неспасяем
Warn : ( : ~be happy...wow! Брой мнения : 1072 Reputation : 7 Join date : 17.06.2009 Age : 26
| Заглавие: Re: "Под игото" Нед Юли 11, 2010 10:26 pm | |
| Ами аз сега я чета и има моменти, в които е скучно, но има много интересни моменти също!Аз я почнах преди една седмица и съм към 300 и някоя.Ако съдя по-това което съм прочела досега книгата е много хубава! | |
|
| |
Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: "Под игото" Нед Юли 11, 2010 10:38 pm | |
| - *aLeXx* написа:
- БетС :) написа:
- Alex, предлагам ти да я прочетеш, но когато я четеш, вниквай в това, а не си чети толкова, колкото дасе каже "чета я".Изключително интересна е!
И след като я прочетеш, можеш да нарпавиш като мен- сега гледам сериала (9 части по 60 мин.) В сериала са разместени някои моменти, а и разбира се не е направено точно, както е в книгата. ( Само ако може да добавя: страхотни актъори!) А за филма: доколкото чух, завършека не е същия. Ъм.. Аз вчера след като прочетох предишните мнения в темата реших сега да гледам филма (или сериала),а може би 6 или 7 клас като завърша да я чета,за да съм по - пораснала и да я разбера.. И най-вече както ти каза да разбера,че е супер интересна!.. Просто мисля, че съм малка и само ще си я разнасям и почти нищо няма да разбера.. :) Aлекс, предлагам ти да я четеш сега! А не като завършиш 6-ти или 7-ми клас. Аз ще ставам 6-ти и вмомента я чета и я разбирам. Съветвам те да започнеш да я четеш понеже има много важни изпити през шести клас на моменти от самата книга до колкото знам от близки приятелки. Едната дори не я беше чела, е само 10 глави и едвам се е спасила - за нейно щастие материалът е бил от това което е чела. За сега я прочети колкото да запомниш действията - кое след кое е и тука-таме някои подробности и да се обиташ малко да схванеш смисъла щом мислиш, че няма да можеш. А после ако е за смисъла си я прочети след 6-ти и 7-ми клас - няма да ти е в излишък и тогава да я четеш. Не случайно хората са я сложили в списъка след 5-ти за 6-ти клас. | |
|
| |
Тuтu. ♥ Неспасяем
| Заглавие: Re: "Под игото" Пон Юли 12, 2010 12:37 am | |
| - iLoveJacob~ написа:
- *aLeXx* написа:
- БетС :) написа:
И след като я прочетеш, можеш да нарпавиш като мен- сега гледам сериала (9 части по 60 мин.) В сериала са разместени някои моменти, а и разбира се не е направено точно, както е в книгата. ( Само ако може да добавя: страхотни актъори!) А за филма: доколкото чух, завършека не е същия. Ъм.. Аз вчера след като прочетох предишните мнения в темата реших сега да гледам филма (или сериала),а може би 6 или 7 клас като завърша да я чета,за да съм по - пораснала и да я разбера.. И най-вече както ти каза да разбера,че е супер интересна!.. Просто мисля, че съм малка и само ще си я разнасям и почти нищо няма да разбера.. :) Aлекс, предлагам ти да я четеш сега! А не като завършиш 6-ти или 7-ми клас. Аз ще ставам 6-ти и вмомента я чета и я разбирам. Съветвам те да започнеш да я четеш понеже има много важни изпити през шести клас на моменти от самата книга до колкото знам от близки приятелки. Едната дори не я беше чела, е само 10 глави и едвам се е спасила - за нейно щастие материалът е бил от това което е чела. За сега я прочети колкото да запомниш действията - кое след кое е и тука-таме някои подробности и да се обиташ малко да схванеш смисъла щом мислиш, че няма да можеш. А после ако е за смисъла си я прочети след 6-ти и 7-ми клас - няма да ти е в излишък и тогава да я четеш. Не случайно хората са я сложили в списъка след 5-ти за 6-ти клас. Е,сигурно ще я прочета.. ;) Ако нещо нещо не успея, до края на лятото може и по време на учебната година да я почна. Хем така ще я чета докато имам изпити.. Е,щом вие казв aте,че е хубава.. ;дд Мони^ | |
|
| |
Keep It Real ;) Редовен
Warn : ( : A Day Without You, is like A Year Without Rain... Брой мнения : 195 Reputation : 0 Join date : 26.09.2009 Age : 26 Местожителство : BG, Sliven
| Заглавие: Re: "Под игото" Чет Авг 05, 2010 6:53 pm | |
| Сега ще ставам 6-ти клас и трябва да чета "Под Игото". Не съм стигнала до края, но засега ми харесва. | |
|
| |
Cap`pac. Неспасяем
Warn : Брой мнения : 4596 Reputation : 5 Join date : 04.12.2010 Местожителство : Варна
| |
| |
~Rossita Неспасяем
Warn : ( : 8-9-10112012 Брой мнения : 14468 Reputation : 111 Join date : 15.01.2010 Age : 25
| Заглавие: Re: "Под игото" Съб Дек 03, 2011 10:58 pm | |
| О, ами.. хареса ми. В началото беше голям зор докато я почна, още на първите 3 страници си казах 'Нема да я чета тая книга'. С 300 зора я добутах донякъде и като почна интересното, леле.. помня, че няколко дни подред се случи да седя до 3 часа вечерта САМО за да чета книгата. Имаше непознати думи, но с малко логическо мислене ги разбирах. Много ми харесва, че има персонажи, изградени въз основа на истински личности (най-накрая в книгата си го пише). | |
|
| |
Krisito_we Редовен
Warn : ( : The Perks Of Being a Wallflower Брой мнения : 299 Reputation : 5 Join date : 17.11.2010 Age : 31
| Заглавие: Re: "Под игото" Нед Дек 04, 2011 5:34 am | |
| Значи сега ще съм малко офф-топик, но да ви кажа. не се притеснявайте, че не я разбирате след 5 клас, нормално, текстът е труден за интерпретация и се чете бавно, защото има много остарели думи, но ще я изучавате пак в 11 клас, защото влиза в матуритетната програма т.е. възможно е е да ви се падне на матурата да пишете есе или ЛИС по нея. Така, че дори да не сте я разбрали в 5 клас, в 11 не би трябвало да имате проблем.
Сега относно книгата: като сюжет ми харесва, но не ми харесва начинът, по който е написана. Просто по принцип не харесвам стила на Иван Вазов. От всички негови произведения, които съм прочела (изключвам стихотворенията), като че ли само "Немили-недраги" ме впечатли. Но за сметка на това е едно от любимите ми повести. Признавам, че "Под игото" също е хубава книга, просто няма нищо особено, с което ме е впечатлила и да се е наредила сред любимите ми произведения. | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: "Под игото" | |
| |
|
| |
| "Под игото" | |
|