| Българите 'Бай Ганьовци'? | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
candyx. . Неспасяем
Warn : ( : И сърце,и душа,и каквото пожелаеш ще ти дам..Да бъдеш с мен сега. <3 Брой мнения : 2309 Reputation : 22 Join date : 18.06.2009 Age : 28
| |
| |
LightOne Неспасяем
Warn : ( : Внимание Заядлив Дядка !!! ')©® Брой мнения : 8611 Reputation : 130 Join date : 26.06.2009 Age : 35
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Вто Яну 12, 2010 9:13 pm | |
| Тъй за да не остане Вени разочарована от липсата на интерес, ще си фърля мойте пет лева тука.
Смятам, че въпросът е зададен погрешно. Не ние сме подобие на Бай Ганьо, а той е подобие на нас. Геният на Алеко Константинов перфектно е създал съсредоточие на характерният български образ преди повече от сто години. Художествен образ, който продължава да живее и до днес. Неговата поява обаче не бива да ни изненадва. Такива типове със сигурност ги има и в другите страни, но те не са толкова характерни както нас. Според мен Бай Ганьо излиза толкова ярко на повърхността защото всъщност няма друг. В продължение на векове интелигенцията ни е била окастряна и будните умове така и не са могли да се наложат в обществото. Затова и след Освобождението интелигенцията ни е жалка работа и е неспособна да се справи с такива типове като Бай ви Ганьо - селски хитреци, пресметливи и винаги търсещи "кьоравото", но никога даряващи ей така от сърце. Тези типове бързо завземат отворената дупка в обществото и оттам лесно могат да се разправят с хората, които са в пъти повече "хора" от тях. Бай Ганьо не може да бъде изтрит с лека ръка - трябва много труд и много упоритост. Но едва ли има смисъл - няма по-упорито добиче от селянина с мустаците(нямам против селяните по принцип, става въпрос за образа). Те винаги ще се навират около нас, ще бъдат над нас и ще трябва ние да се съобразяваме с тях, а не те с нас. Байганьовщината е неизлечима болест, която за съжаление ясно виждам да се промъква както сред моето, така и сред вашето поколение. | |
|
| |
Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Сря Яну 13, 2010 2:34 am | |
| Има тук-таме ще се намери някой такъв...Но мисля, че по-големият процент от българското общество е еволюирал в нормален човек.. Днес все още има меко казано такива глупави хора.. Да вземем например героят Реджеп - ако някой е гледам турката комедия.. Той оприличава днешният бай Ганьо.. В България се намират такива хора, но не са много, но все пак се намират такива.. | |
|
| |
LightOne Неспасяем
Warn : ( : Внимание Заядлив Дядка !!! ')©® Брой мнения : 8611 Reputation : 130 Join date : 26.06.2009 Age : 35
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Сря Яну 13, 2010 4:44 am | |
| Не, Реджеп е грешен пример. Реджеп е идиот, а Бай Ганьо може да е прост, но все пак е хитрец по своему, докато турчинът се оправя единствено с късмета си. | |
|
| |
Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Чет Яну 14, 2010 5:15 pm | |
| Да това е вярно, но днешните "Бай Ганьовци" са забравили тази негова хитрост и според мен сас е превърнали като тъпаци като Реджеп.. Не говоря за цялата националност на българите но днешните бай Ганьовци нямат неговата хитрина.. | |
|
| |
LightOne Неспасяем
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Чет Яну 14, 2010 8:01 pm | |
| По-точно трябва да се изразя, че хитростта им всъщност се изразява, че знаят къде и за кого да се лепнат, имат характерното лицемерие и пресметливост. Те имат акъла да знаят къде имат келепир за тях. | |
|
| |
mimmy . Неспасяем
Warn : Брой мнения : 1347 Reputation : 8 Join date : 07.07.2009 Age : 28 Местожителство : София
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Вто Мар 30, 2010 8:38 pm | |
| Нека го наречем "Байганьовщина", което го разбираме като простащина, не толкова до глупост! И да - срещат се такива хора у нас, но не е точно типичния образ на българите! | |
|
| |
bonita Неспасяем
Warn : ( : Като език по заледена стомана, като плът в пламъци… Брой мнения : 759 Reputation : 19 Join date : 19.09.2009
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? Сря Мар 31, 2010 1:35 am | |
| - Alice~ написа:
- Но мисля, че по-големият процент от българското общество е еволюирал в нормален човек..
Никак даже, аз пък да ти кажа. Даже напротив: по-големият процен от българите си е ОСТАНАЛ Бай Ганьо. Да не говорим пък, че днешните тинейджъри са още по-зле и от него (всяко правило си има изключения). Доста малко са хората, които да мислят трезво (поне тези, които познавам. А не познавам малко хора) и, съответно, НЕ са простаци. И, да. Съгласна съм с мнението на Митко, така че няма смисъл отново да повтарям неговите думи по въпроса. (: | |
|
| |
catherine♥ Маниак
Warn : ( : Bang,bang,bang,I`m breakin` in, stealin` all my love back,givin` it to him <3 Брой мнения : 426 Reputation : 5 Join date : 08.04.2011 Age : 28 Местожителство : София
| |
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: Българите 'Бай Ганьовци'? | |
| |
|
| |
| Българите 'Бай Ганьовци'? | |
|