Откога чакам да гледам един филм на годината на кино!
Предоволен съм, че високите ми очаквания за филма се оправдаха изцяло.
Интересна история, по необичаен начин, с умни режисьорски похвати и запомнящи се персонажи.
Първо - най-важното - Селена. След този филм вече мога да кажа, че за момента това момиче е пи ар гений. Това, което винаги най-много съм хвалил в нея, сега блести отново с пълна сила. Тя винаги знае кога и как да скочи в дълбокото що се отнася за кариера. Винаги премерва силите си и избира баланса. Толкова провокативен филм, а Селена успява да се опази от „калта” която такъв филм би донесъл. Тя слага в малкия си джоб всяка от останалите момичета. Избрала е роля, която може да разгърне таланта й и която търпи развитие. Докато останалите три просто играят лигли с патлаци. Селена изразява вътрешната борба на едно порастващо момиче между Бога и изкушенията на греховния свят. Тя не участва нито в обира, нито в убийствата. Единственият грях е, че се е поддала на изкушението, кривва от правия път, но накрая разумът надделява. Доста малък грях в сравнение с останалите.
Селена няма от какво да се срамува. Може само да се аплодира за чудесния начин, по който експериментира и показа на Холивуд, че може да играе по-сериозни роли от тези в Дисни, без да е прекалено провокативна съзнателно. Това момиче е гений, казах ли го вече?
Но нека няколко думи и за останалите три. Ашли, Ванеса и Рейчъл се справиха прилично, дотолкова, че да не ми направят лошо впечатление. Но пак отбелязвам – при тях няма никаква развитие почти до края и то пак условно. На Рейчъл й дойде акъла едва след като я простреляха.
И докато първата част се владееше от актьорския талант на Селена, то втората част имаше смазващото присъствие на Джеймс Франко. Неслучайно го хвалят толкова критиците. Личи си, че е живял и измислял всяка подробност на героя си, което го потвърждава и Селена. Великолепно изпълнение е оригинален типаж. Хареса ми излъчването му, начина на говорене, външния вид. Най-вече татуировките, които не бяха обяснени директно, а навързани с негови реплики и зрителят сам трябва да си извлече символиката им – извънземното, доларът и щата Флорида – за героя. Неслучайно е кръстен Извънземното – не бе от този свят просто.
Също да се отбележи, че именно най-ярките герои на филма като Извънземното и Вярата (и двете изрично подчертани в реплика да не би да пропуснем връзката) имат символизиращи имена за персонажа. Като отново споменах Селена, трябва да се отбележи, че малкото екранно време между нея и Джеймс бе чисто злато. Може би най-добрата сцена в целия филм – наситения с напрежение, страх, обърканост и порочна страст диалог между двамата. Две сблъскващи се Вселени, които никога не могат да бъдат на една страна. Много хитро и тънко изведено. Съдбата на Франко накрая също допринесе за култовия му статус.
Време е за това, което повечето от Вас ще пропуснат – работата на режисьора.
Забележителна работа с камерата. Хареса ми как сменяше на моментите на общ план начина на заснемване с друг вид лента. Това че се снимаха истински празнуващи пролетната ваканция младежи допринесе за по-пълнокръвна атмосфера. Друга интересна идея бе монтажа. Често се залагаше на флашбековете и ако не внимаваш в първия момент ще изпуснеш кога е настояще и кога минало. Много ме изкефи, че бе използвано за „попълване на дупки” при директния скок „напред” и връзка между сцените. Дори мисля, че бе подтекстова стрелка към пресъздаване ефекта на наркотиците. За дете навярно ще бъде доста объркващо.
Хареса ми как и четирите имаха своя миг на равносметка и покой, когато се обаждаха вкъщи. Наблегна се с първите две на сбогуването, кадри на самотния персонаж в автобуса, където героинята посреща своя мир и казва сбогом на илюзията и балона, в който са живели.
Изненада ме присъствието на Джеф Джарет – русия пастор в началото. Май само аз ще съм го позналият. Също добре бе вкарано мотива на ярко розовото и жълтото, каквито са и цветовете на заглавието на филма. Беше ми любопитно защо са точно такива ярки, но то си имало подтекстово обяснение.
Сега частта забранена за деца. Филмът започва с женски гърди, с много женски гърди, сякаш иска още в самото начало да те вкара и да осъзнаеш къде аджеба се намираш. Секс сцената не е нещо особено – по-скоро идва да разкрие пълната деградация на героините, хванати напълно под капана на порока.
Мога да продължавам още доста за елементите на филма – толкова много подтекст и толкова умно вкаран във филма. Просто отсега ме е яд, че мнозина от вас изобщо няма да ги забележат, та камо ли осмислят и възприемат. Но трябва да приключвам, че се уморихте, ако изобщо сте стигнали дотук да четете.
Филмът има единствен недостатък, а то е, че не е за деца. Голотии, наркотици и цинизми добавени към сложно и недиректно предадени идеи, които искат повече размисъл и внимание, а не поднесени с лъжичка, както повечето са свикнали от холивудските бози. И доста непълнолетни няма ди видят нищо повече от голи каки и неразбираем сюжет.
За мен лично Купонджийки ще остане като филмът на 2013г. Вписва се чудесно и в без това нестандартните ми избори от предните години.
Едно голямо Браво за Селена!