rozaLie Неспасяем
Warn : ( : happiness is the key to success. Брой мнения : 15926 Reputation : 205 Join date : 26.04.2009 Age : 27 Местожителство : Пловдив
| Заглавие: Бойко Борисов: Субсидията за спорта се увеличава с всяка година Чет Авг 09, 2012 1:10 am | |
| Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с част от олимпийците ни на специална среща по време на Олимпиадата в Лондон 2012. Ето какво каза премиерът в специално интервю пред пратеника на Sportal.bg в Лондон Рая Иванова: - Предварително ли беше планирано това посещение, г-н Борисов? - Да, просто съвпадна с Олимпиадата. Понеже с президента имахме такова разбиране – той да дойде за откриването и повече дни да е с нашите спортисти, и, така, да изрази моята подкрепа. А аз трябва да се прибирам, понеже имам много работа – срещи и разговори, които трябва да проведа.
- Успявате ли да гледате Олимпиадата? - Да, гледам. Между другото Канал 1 рядко ги хваля, но в случая с Олимпиадата се справят много добре. И тея повторения вечер, които се дават и обзора... Така че и да пропусна нещо, го гледам. Макар че волейбола не съм го пропускал, бокса не съм, Ивет не съм пропускал бяганията й, борците вчера ги пропуснах, че бях на срещата (б.р. с премиера на Великобритания Дейвъд Камерън).
- Редовно поздравявате волейболистите, от тях ли сте най-доволен? - От всички съм доволен. Щото вижте – в различните спортове конкуренцията е различна. И Пиронкова, и Гришо, които играха много добре. Просто хубаво е, че в професионалния спорт личи съживяване, след като много от аматьорския се разви добре, много бази се направиха и децата вече тренират много пъти повече отпреди. Вие сте тука и ги отразявате – виждате, че почти във всяка дисциплина и да не стигнем до медал, играят много добре. Личи си, че са готвени добре.
- Но все пак нямаме призови класирания и досега само един медал. - Ами, ако държавата извади 1-2 милиарда да ги инвестираме в спорт, вместо в здравеопазване, образование, инфраструктура, съм сигурен, че ще вземем с 10-15 медала повече. Но когато Великобритания е строила магистрали, ние сме строили ТКЗС-та, когато те са си правили пречиствателните станции, ние сме правили партийни събрания и чинията на Бузлузджа. Така че тези години трябва да се наваксат. Ето, чухте Любо Ганев – за залата и това, което като съоръжения правим, всички отчитат, че е най-добрата в Европа. С една дума – ние заварихме държава, която нямаше нито една зала за подготовка и за големи състезания. Сега имаме няколко готови и няколко се строят и догодина ще са готови. Така че следващите поколения ще тренират и да се изявяват.
- Не Ви ли е яд, че българин печели медал за Азербайджан? - Нали е българин. В края на краищата медалът си е медал. Ясно е, че, да речеш да купи дадена държава някой състезател – да, държавата има медал, но не нацията. В случая ние си имаме медал като наш. - Оказа се, че и Дейвид Камерън е голям любител на спорта като вас. - По принцип само в България това се счита като недостатък. Всеки в света знае, че спортът възпитава, дава повече здраве и всичко останало.
- Какво ще пожелаете на нашите боксьори? - Господ да е с тях. Пък има и късмет – виждате, че 15:16 да загубиш, един съдия да затвори очи и да не натисне копчето и можеше да имаме още един медал.
- Ако не беше англичанин (б.р. Люк Кемпбъл, който победи Детелин Далаклиев на четвъртфинала), щеше да е друго? - Е, в интерес са истината англичанинът беше добър. Не бива винаги да се търси причина в някаква конспирация. И във волейбола е така – малко с пръстчето да се отклони топката и става точка за другия. Но аз съм доволен, че намериха сили в себе си, виждате, че играят с треньор и с председатели на федерации. Всичките гледат да имат максимално спокойствие и увереност. Даже, да ви кажа честно, можеше да прескоча до олимпийското градче, но това винаги разконцентрира един спортист. Ще кажат „Дай, ще ходиме”. Трябва да се обличат, да излизат, пък... Бил спортист – знам, че трябва да се наспи, да се възстановява, малко или много това разконцентрира. Ако отида, волейболистите ще дойдат да ме видят. Това си е половин час разлика в програмата. А сега - с Любо Ганев сме се видели, ще ги поздрави, всичко е наред. Като си дойдат в България ще ги поздравя, ще направим един мач, ще ида да ги видя, ще им се радва публиката. - Казахте, че на волейбола предоставяте зала? - Да, „Христо Ботев”. Тъй като Данчо Лазаров пожела, за да могат да си провеждат и първенството, и да си я постегнат малко, да си тренират в нея. Разбира се, и другите зали са на тяхно разположение, просто, дето се вика, им я зачисляваме да се грижат за нея.
- А залата в Пловдив кога ще бъде готова? - Едната е готова. И е много хубава. На университета вече я открихме и в нея сега могат да се играят мачове пред някъде 3000 души спокойно. А другата сега вече минаха търговете за покрива и зимата идеята ми е да я затворим отгоре октомври месец и вече юни-юли ще я накичиме и догодина ще е готова. Тя ще е за около 10 000 души.
- Толкова инвестиции, а вие говорихте ли с Камерън как те все пак правят медали? - Само „Бритиш Петролиум” е инвестирала 40 млрд.евро в Северно море по газови находища. Смятай какви фирми имат да поканиш да са ти спонсори на отборите. Ако в България да речем да търсим спонсори - за всеки един, който застане до нас, некой от вас ще се намери да каже нещо лошо. И аз съм убеден, че когато сега и нашите находища заработят след няколко години, в следващите ще видите, че ...Особено „Хан Аспарух”, при Шабла в акваторията на Черно море, по данните, които вече са ми категорични имаме много добри находища на газ. Така че съм убеден, че тогава ще има много... И не само тогава, виждате, че вече идват доста сериозни компании. Сега ще направиме едно филмче, ще го пуснат – възложил съм на Делян Добрев. Ами в момента в България се произвеждат над 50% от компонентите на автомобилната промишленост в Европа, не знам дали знаете. Автомобилните стъкла, носачите, седалките, пружинките за спирачки – по 10 000 пружинки се правят в Пловдив на ден, за 10 000 автомобила, елкабели в Ямбол, климатиците, ербъците, гумените уплътнения. Части за над 50% от автомобила. И аз мога да се обзаложа, че, ако имаме втори мандат до 2-3 години, германците ще изнесат някой от големите заводи в България. Мога да се обзаложа. - По повод успеха на Великобритания на игрите, лорд Себастиан Коу (шефът на оргкомитета) се обърна към правителството с апел да не съкращава разходите за спорт и особено в училищата. Каква политика ще водим ние в това отношение? - Ами аз много съм упрекван тези три години, че даваме толкова пари за спорта. Много съм упрекван. Включително и за футбола, игрищата, които правя. За залата си спомняте, че дори и волейболисти излизаха тогава и казваха, че това не е хубава зала, не е функционална. Помните "Синята коалиция" излезе и каза да я спра незабавно, това било преразход. Що ги забравяте тези работи.
- А субсидията за спорта? - Тя се увеличава с всяка година. Ето, сега 100 000 евро съм дал – Данчо Йовчев просто ги заслужи, а и знае как да си поиска, за Варна да му обзаведем една зала, да не местят оборудването. Така че непрекъснато даваме – вчера 1.250 млн. за женския тенис. Еми сега ще дойдат осемте плюс златната карта – девет от най-добрите тенисистки в света, да играят в София. Три години поред! Е, кога сме мечтали затова. Ами волейбола, Лигата ваш`та (обръща се към Любо Ганев), Данчо (Лазаров) да каже кога са мечтали да извадят чек за 1 милион за гаранция и да го покажат там. И това в криза. Дай Боже, нали, - малко да тръгне икономиката и ръста, който очакваме – това е голям приоритет.
- От големите звезди тук коя най-много ви хареса? - Болт. Уникален е просто!
- А Майкъл Фелпс? - Е, и Фелпс разбира се, но просто този е уникален. Ей сега и с Ивет си говорихме за него. Ами това е два метра мъж. Като набере скорост... Явно в Ямайка имат много ген такъв за бягане.
РАЯ ИВАНОВА, специален пратеник на Sportal.bg на Олимпиадата в Лондон
Снимки: БОК | |
|