Представата за добър и лош човек...хъммм, тук ще ми е интересно да видяли, дали може да се напише нещо отвъд стандартното - който прави добри неща, или който прави лоши неща. Защото аз самият не откривам в момента друг критерий за деленето.
Виж за двете едновременно мога да кажа повече. Да, може да бъде. И процентът на "сивите" личности никак не е малък. Защото личността се формира от комплексни елементи - които са както добри по своята същност, така и лоши. Така че могат да бъдат - дори бих казал, че всички сме добри и лоши едновременно. Примерът си е в самия теб.
Разликата идва от баланса. Кое повече надделява. Няма напълно лоши хора, нито напълно добри (с много-много редки изключения, но те не ни засягат в общото). Аз се имам за добър човек примерно, но съм вършил и "лоши" неща, бих ги вършил и занапред. Да, имам си "лошите" постъпки - такава ми е личността. Но тези "лоши" постъпки не ме определят в цялост. Като кажа - да, крадял съм плодове от хорските градини - лош човек ли веднага ще ме дамгосате? А ако добавя че доста често давам пари на хората, без да им търся сметка кога ще ми ги върнат? Или че нерядко си купувам от онези картички за благотворителност или съм давал на просяци? Какво става с лошата дамга за кражбата?
Къде е балансът? Всеки сам определя за себе си.