|
| Шамарите възпитават ли? | |
|
+10Cap`pac. Kat3t0 ♥ *Радии <3 The_vampire_girl `Melody rozaLie ~Rossita rS.19 ♥ catherine♥ LightOne 14 posters | |
Автор | Съобщение |
---|
LightOne Неспасяем
Warn : ( : Внимание Заядлив Дядка !!! ')©® Брой мнения : 8611 Reputation : 130 Join date : 26.06.2009 Age : 35
| Заглавие: Шамарите възпитават ли? Нед Юни 26, 2011 10:59 pm | |
| Често родителите прибягват до шамари като метод, който възпитава. На никой не му харесва да го удрят, но все пак дали шамарите не са от полза в крайна сметка? Шамарите възпитават ли? Когато толкова сте се разлигавили, че родителите просто не виждат по какъв друг начин да ви усмирят? Родителите ви често ли прибягват до този метод? Ако имате деца, бихте ли го удряли или ще се стремите да намерите друг начин?
Говоря, разбира се, за така наречените възпитателни шамари, а не за побоищата, които всякак са грешни.
Разкажете някоя ваша пакост, която сте запомнили с последващия бой. | |
| | | catherine♥ Маниак
Warn : ( : Bang,bang,bang,I`m breakin` in, stealin` all my love back,givin` it to him <3 Брой мнения : 426 Reputation : 5 Join date : 08.04.2011 Age : 28 Местожителство : София
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юни 27, 2011 1:28 am | |
| Аз лично от малка съм много уравновесена и послушна,затова и не съм била често шамаросвана.И все пак, понякога съм много инатеста и обичам да преговарям,та като съм изкарвала извън нерви нашите, са ме шамаросвали.А относно шамарите мисля,че са доста възпитателни,стига да са в рамките на нормалното.Според мен,когато децата са непослушни или пък много разлигавени са доста полезни,защото ги поставят на място и се осъзнават.Все пак,за да слушат родителите си ,децата трябва да имат респект от тях,те трябва да са строги и да не позволяват на децата да им се качват на главата,а за това доста помага и физическата сила.Ако имам деца мисля,че не бих ги възпитавала чрез бой-има и други по-ефективни начини,но ако положението не може по друг начин да се оправи,бих прибегнала до този метод. | |
| | | rS.19 ♥ Неспасяем
Warn : ( : don't expect me to be nice with you. Брой мнения : 6044 Reputation : 126 Join date : 06.03.2011 Age : 26 Местожителство : umm.. at home?
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юни 27, 2011 1:32 am | |
| Никога не съм удряна от родителите си! Всеки родител си има свои принципи и начини за възпитание и според мен начина на моите родители си е добър! Майка ми просто казва "Прави каквото си знаеш!", ако за нея е нещо нередно и аз, за да не я обидя се отказвам! | |
| | | ~Rossita Неспасяем
Warn : ( : 8-9-10112012 Брой мнения : 14468 Reputation : 111 Join date : 15.01.2010 Age : 25
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юни 27, 2011 1:37 am | |
| Шамаросването, възпитателното говоря, е нещо, до което родителите НЯМАТ право да прибягват. Никой няма. Все пак, това е вид насилие. А когато нашите ми кажат 'Заслужаваш си шамара..' - не го позволявам. Отстоявам правата си, както е редно. Не бих позволила да ме шамаросат. Ако ги изкарам извън нерви - това не дава право да ме шамаросват и etc. Родителите ми може да се каже, че 'си го мислят' този метод, но просто съм такава, че не позволявам 'мислите' им да станат реалност. Не бих се поддала на такова нещо. Ако имам деца - не бих прибягнала до нещо толкова.. бих казала долно и неправилно. Не бих прибягнала до насилие и etc. Шамарите не винаги карат децата да млъкнат, в някои случаи ги разпалват още повече. (: А за случка.. помня, че бях изнервила майка си с някакви слова от моя страна и тя ми удари шамар през устата.. (бях малка) обаче тогава ми се клатеше зъб. И тя едва ли не го изкара. Шегувам се, разбира се. Но й казах с пълното си нахалство 'Е сега ако не си ми изкарала зъба, пък на.' Голямо репчило съм. | |
| | | rozaLie Неспасяем
Warn : ( : happiness is the key to success. Брой мнения : 15926 Reputation : 205 Join date : 26.04.2009 Age : 27 Местожителство : Пловдив
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юни 27, 2011 2:52 am | |
| Ама какво означава "възпитателни шамари"?
Шамар = Насилие
Повечето родители удрят децата си, когато те направят нещо лошо или нещо, което не се нрави на родителите. Окей, родителят се изнерви, разкрещи се.. удари. Какво? И защо? Какъв е смисълът, по дяволите. Да кажем..
..че детето е пушило. Родителите му са го ударили. И какво? Очакват той да спре да пуши ли, АХАХАХАХАХ.. не. Удари го веднъж. Удари го дваж. Удари го още веднъж. И? Да не би да го откажеш от този навик? А? Да, той ще си каже "Ако още веднъж изпуша цигара, той пак ще ме удари." И какво? Нали после като си изпуши цигарата и ще му мине яда. И с всичко е така, но дадох просто пример с цигарата.
Този родител, вместо да го удря "възпитателно" (WHAT?) ще е по-добре да му забрани да излиза, да му спре джобните, да му забрани общо взето любимите неща, отколкото да удря. Защото удариш ли го.. че какво от това? Но когато прибегнеш до забрани и лишаване, тогава се възпитава. Защото тогава детето разбира, че е сгрешило, или че не трябва да го прави.
Всички знаят, че физическите болки се забравят, но не и психическите такива. Като цяло мен понятието "възпитателни шамари" ме издразни. Шамар ли е, то не е възпитателно. Та нали не трябва да сме агресивни, импулсивни, още повече да налитаме на бой.
Всичко това се отразява на ежедневието на детето и то прибягва до ползването на тези методи. А детето е огледало на родителите си.
Разбирам за шамари от повече яд и така нататък, но не и тези шамари да са "възпитателни".. Просто няма такова нещо. | |
| | | `Melody Неспасяем
Warn : Брой мнения : 3220 Reputation : 49 Join date : 21.11.2010 Age : 26
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юни 27, 2011 3:08 am | |
| Много често децата възпитавани с "възпитателни шамари" кривват от правия път...Пък и мисля, че един разговор очи в очи би оправил всичко, особено въздействащи думи при децата са "разочарован съм". Това е абсолютно достатъчно!! | |
| | | LightOne Неспасяем
Warn : ( : Внимание Заядлив Дядка !!! ')©® Брой мнения : 8611 Reputation : 130 Join date : 26.06.2009 Age : 35
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юни 27, 2011 11:44 pm | |
| Тук не съобразих, че може да има две вратички. Върху по-възрастно дете, както посочи Чичи при един проблем с цигарите, това не би помогнало кой знае колко. Но това е при порасналите деца. Но все пак, когато са малки, когато не разбират много-много или го правят на инат или когато придобиват лош навик - примерно те да удрят другарчето и родителя съответно да му "покаже" на него хубаво ли е да те удрят. В светлината на по-малко дете дали може да бъде разгледано другояче?
След като смятате, че шамарите не възпитават, тогава как сте били научавани да не се лигавите и да "вдигате нервите" на родителите? | |
| | | The_vampire_girl Неспасяем
Warn : ( : Върни ми сърцето!!! Брой мнения : 1061 Reputation : 9 Join date : 13.07.2009 Age : 34
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Вто Юли 05, 2011 5:04 pm | |
| Може би при някои помагат.Аз лично не съм удряна , веднъж баща ми ме зашлеви и после ми се извини,защото осъзна,че не бях виновна.Не винаги насилието е средството за възпитание и създаване на респект у детето,има по добри начини и не толкова болезнени и за двамата! | |
| | | *Радии <3 Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6029 Reputation : 15 Join date : 25.07.2010 Age : 25 Местожителство : Сливен
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Вто Юли 05, 2011 5:06 pm | |
| Аз не съм удряна и смятам,че не винаги шамарите са средства за възпитаване.
| |
| | | Гост Гост
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Сря Юли 06, 2011 6:43 pm | |
| Еми мене само няколко пъти, но са НЯКОЛКО, защото просто исках да има покажа, че като ме "шамаросват" нищо няма да постигнат. Ако ми обяснят ясно, с добро имат по-голя шанс, ама като не го разбират.. ;/ Според мене е различно. Смисъл на всеки му действа различно. Някой им влияе на други не. Аз като усетя на къде отиват нещата и обикновено се заключвам в банята докато им мине. ;д |
| | | Kat3t0 ♥ Admin
Warn : ( : This ain't nothing but a summer jam ..(H) Брой мнения : 4134 Reputation : 129 Join date : 09.04.2009 Age : 28
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пон Юли 18, 2011 8:55 am | |
| Аз пък колко шамари съм изяла .. ;д. Е сега да не си помислите, че са ме пребивали от бой, но до към 5-6 годишна възраст имам спомени, че поне веднъж месечно си изяждах по едно леко шамарче. И все от мама ... тати НИКОГА не ме е удрял. Но мама държеше много на дисциплината и на респекта към възрастните най-вече. Много мрази да й се повишава тон и най-често заради това си получавах 1 шамар. Сега вече се разминавам само с "Я си помисли пак с кого говориш". Иначе докато четях мненията, тъкмо си викам "Е, защо всички говорят за големи деца", ама Митко ме изпревари, аз докато се наканя да я прочета.. Таа мисля, че не е кой знае колко лошо по-малките деца да се шамаросват от време на време (не говоря сега да им се изпочулят зъбите), но то като не разбира колкото и да му говориш, шамара ми се вижда най-уместния метод в случая ;д. Примерно аз си спомням, че веднъж ме удариха, защото исках някаква играчка, но мама отказваше да ми я взема и аз се разплаках. Била съм на 3-4 годинки. Сега вече не са ме удряли от 6-7 години може би, пък и аз гледам да не им давам поводи. За поотраснали деца, които вече могат да разберат за какво аджеба им говориш и един разговор на 4 очи е достатъчен, да. Тук вече и аз съм съгласна, че "възпитателните шамари" са най-добрата опция и е необходимо да се стига до тях. От друга страна като се поставя на мястото на мама я разбирам, доста бели съм правила като малка, как да се сдържи човек. Ние примерно имаме едно момче в класа, дето е станал на 15 години вече, а такива глупости приказва... с радост да му фрасне един човек, не знам родителите му как се сдържат. :Д
ПП: Мен са ме наказвали и на стената с вдигнати ръце или на бобчета :Д. | |
| | | Cap`pac. Неспасяем
Warn : Брой мнения : 4596 Reputation : 5 Join date : 04.12.2010 Местожителство : Варна
| | | | sweet_revenge Нов
Warn : Брой мнения : 19 Reputation : 0 Join date : 17.07.2011 Age : 26
| | | | Little Girl ~ Неспасяем
Warn : ( : But you’re hurting me from inside of my head, I can’t take it, I can’t take it .. Брой мнения : 5829 Reputation : 48 Join date : 09.03.2010 Age : 28
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Вто Окт 11, 2011 7:28 pm | |
| За пораснали деца в никакъв случай не мисля, че шамарите ще помогнат с нещо. За един тинейджър един разговор ще е много по ефикасен от шамар. Но за по - малките деца понякога това е най - удачното решение, защото на тях колкото и да им се говори не могат да го възприемат толкова добре колкото едно по - голямо дете. Ще дам пример със сестра ми .. когато започна да ходи все ходеше и бараникаше по контактите, които бяха ниско. Нали обезопасихме ги и мама, и аз й обеснявахме че там не се пипа. Обаче малкото инатче все си ходеше и играеше там ии веднъж мама я плесна през ръцете (лекичко, разбира се) и от тогава не смее да ходи да пипа там. Така че понякога за по - малките това върши работа. Аз принципно да съм удряна един - два пъти и то и аз заради тези контакти ;дд. Иии един път са ме наказвали на колене с ръце към стената, защото бях направила някаква сериозна беля ;д. | |
| | | WhoSays^^ Редовен
Warn : Брой мнения : 174 Reputation : -13 Join date : 13.11.2011
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Чет Ное 17, 2011 1:15 am | |
| Разбира се - възпитават! Аз, ако не бяха шамарите на мама, толкова много бели щях да правя! Ама сега не ги правя, 'щото си спомням какви здрави шамари има мама и че ще трябва да ги ям ако направя беля. Шамарите ме спират да върша лоши неща. Не виждам как с призказки биха могли да ми кажат каквото и да било. Аз наумя ли си нещо - край, само шамарът ме оправя. С приказки е глупаво. Ще пораснеш с приказки, без да те е страх от шамари, ще израснеш някоя лигла и после няма оправяне. Нали виждам - само лигли стават тези без шамари. Те нямат никакво възпитание, нямат уважение към майките си. Не разбирам как без страха от шамари ще пораснеш нелигла. Всички сте били бити и знаете колко боли затова сега не сте такива. Но без шамари не се получава. От мене си казвам и от приятелките.
Пунктуация, главни букви, пълен член. Рос. :) | |
| | | ~Rossita Неспасяем
Warn : ( : 8-9-10112012 Брой мнения : 14468 Reputation : 111 Join date : 15.01.2010 Age : 25
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Чет Ное 17, 2011 1:35 am | |
| Ще си позволя да оспоря. Нали е дискусия, може да се спори и дискутира. - WhoSays^^ написа:
- С приказки е глупаво.
За малки деца съм съгласна, че е глупаво. Но на някое 12-13 годишно като му се каже би трябвало да разбере и без да се налага да се стига до шамари. - WhoSays^^ написа:
- Ще пораснеш с приказки, без да те е страх от шамари, ще израснеш някоя лигла и полсе няма оправяне. Нали виждам само лигли стават тези без шамари. Те нямат никакво възпитание, нямат уважение към майките си. Не разбирам как без страха от шамари ще пораснеш нелигла.
Познавам много момичета, които не са бити и определено не са се превърнали в лигли. Аз самата смятам, че съм такъв пример - не са ме били, но мисля, че съм станала лигла/кифла. Може момиче (както си дала пример в случая) да израсне без шамари, но не е задължително да става лигла. Е, и това го има, разбира се, но не е при всички момичета. | |
| | | WhoSays^^ Редовен
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Ное 18, 2011 12:54 am | |
| Ами може би трябвало, но не съм била на толкова, че да знам. Също ме съмнява да не си била бита. Може би си била твърде малка и не помниш. 'Щото имам една братовчедка, която също твърди, че не е бита и си е харно момичето, но пък веднъж по-голямата й сестра разправяше какъв голям бой е яла като малка,а братовчедка ми седи опулено и не вярва и вика не е вярно! не помня! Мисля, че именно несъзнателния спомен от шамарите влияе. Лиглите абсолютно никога не са били удряни, докато всички други добри момичета все някога са били шамарени. То за това са и възпитани, иначе за къде възпитание без шамари в ранна възраст.
Апостроф,правописна грешка и пред ''че'' винаги има запетая! Ради ^^ | |
| | | rS.19 ♥ Неспасяем
Warn : ( : don't expect me to be nice with you. Брой мнения : 6044 Reputation : 126 Join date : 06.03.2011 Age : 26 Местожителство : umm.. at home?
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Ное 18, 2011 1:15 am | |
| Не е задължително всички да са били бита. Аз не съм. | |
| | | WhoSays^^ Редовен
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Ное 18, 2011 1:27 am | |
| Така говореше и братовчедка ми - обясних какво стана. Абсолютно ли си сигурна? Пита ли си родителите си дали никога не са те шамарили? | |
| | | rS.19 ♥ Неспасяем
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Ное 18, 2011 1:53 am | |
| О, боже мой! Не искам да се повтаря случката от предните дискусии. Просто ще кажа, че родителите ми никога не биха ме ударили, по простата причина, че методът им на възпитание е страхотен и се гордея, че ги имам за родители. Това, че ти си бита не значи, че всички останали деца трябва да са бити. | |
| | | WhoSays^^ Редовен
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Ное 18, 2011 1:57 am | |
| Какво да се повтаря? Аз те питам въпрос. Ти казваш "не биха" Щом "не биха" тогава си нямаш представа, а си говориш наизуст. Смяташ че това, което е днес ще е било и вчера. Ами ако не е било? | |
| | | rS.19 ♥ Неспасяем
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Ное 18, 2011 2:22 am | |
| "Не биха" означава, че не бих посмели, следоватебно не искат. Аз помня неща и бих запомнила, ако ме ударят. | |
| | | Claudia. Напредващ
Warn : ( : мразя Ви, зарибяващи по 1D твари.. Брой мнения : 52 Reputation : 0 Join date : 10.11.2011 Age : 25
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Чет Дек 01, 2011 4:52 pm | |
| - WhoSays^^ написа:
- Разбира се - възпитават! Аз, ако не бяха шамарите на мама, толкова много бели щях да правя! Ама сега не ги правя, 'щото си спомням какви здрави шамари има мама и че ще трябва да ги ям ако направя беля. Шамарите ме спират да върша лоши неща. Не виждам как с призказки биха могли да ми кажат каквото и да било. Аз наумя ли си нещо - край, само шамарът ме оправя. С приказки е глупаво. Ще пораснеш с приказки, без да те е страх от шамари, ще израснеш някоя лигла и после няма оправяне. Нали виждам - само лигли стават тези без шамари. Те нямат никакво възпитание, нямат уважение към майките си. Не разбирам как без страха от шамари ще пораснеш нелигла. Всички сте били бити и знаете колко боли затова сега не сте такива. Но без шамари не се получава. От мене си казвам и от приятелките.
Не, това мнение направо ме разби! Извинявай, но не е нужно да не си бит, за да станеш кифла или лигла. Мен не са ме били. И въобще не съм такава. Мразя да се разхождам по магазините, изправям само бритона си преса, защото е наложително, иначе ще приличам на нещо, което не знам какво ще е, не ходя да се правя на някаква, каквато съм си, не се снимам в огледалата с поза duck face. Аз просто съм си аз. И се харесвам такава, каквато съм.
Майка ми ме удряше леко през ръката само когато си гризях ноктите, но тя видя, че аз продължавах да го правя и вече не ме удряше, а само ми казваше, че не е редно. И аз спрях. (сега си криза кожичките около ноктите )
Така че според мен просто за да станеш кифла/лигла е нужно да подражаваш на другите такива и да си груб и да правиш неща, които са "на мода". ;) | |
| | | WhoSays^^ Редовен
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Пет Дек 02, 2011 11:05 pm | |
| - Цитат :
- Мен не са ме били.
И го помниш как? Мног сте ми интересни така като кажете. Слонска памет ли имате та помните какво сте правили на 2 и на 3 години, когато сте вдигали нервите на майка си? | |
| | | Гост Гост
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? Съб Дек 03, 2011 1:17 am | |
| ^ Не разбирам кое му е невъзможното. Аз имам само 2, 3 спомена от бебе. (под бебе имам в предвид на няколко месеца) А и на 3 години вече имаш по-добре развита памет и аз поне имам сигурно хиляди неща запомнени. Това, че при теб е така не значи, че непременно и при другите е така. Както със шамарите. Теб не са те били други са ги били. Различно. |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Шамарите възпитават ли? | |
| |
| | | | Шамарите възпитават ли? | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |