|
| Уроци по нормално водене на диксусия | |
| | Автор | Съобщение |
---|
LightOne Неспасяем
Warn : ( : Внимание Заядлив Дядка !!! ')©® Брой мнения : 8611 Reputation : 130 Join date : 26.06.2009 Age : 35
| Заглавие: Уроци по нормално водене на диксусия Пон Апр 12, 2010 1:37 am | |
| Започвам тема, която съдържа уроци за това как да се води нормална дискусия.
Целта на темата е публикуваните текстове да бъдат с образователна цел. Тоест който желае, може да хвърля по един поглед и да си води бележки как трябва или как не трябва да действа и пише в дадена ситуация или дискусия. Аз лично няма да налагам мнение – всеки сам за себе си преценя кое е правилно и кое не е в представните текстове и анализи.
И така започва урок номер 1 посветен на Kонтрааргументацията при воденето на дискусия. Текстовете имат един-единствен предмет – опитност. Чрез долните примери и вземането на бележки от тях да се придобие опит, който да бъде използван при воденето на други дискусии.
Пример Първи
- Цитат :
- Автор:Аз не съм 10 годишна фръцла, която не знае как да си формулира тезите
Контрааргумент:О, ние неможешм да формулираме нищо, забравих. Първо – забележете следния интересен факт. Авторът говори в първо лице, единствено число, визирайки своята личност. Контрааргументът също е използван в първо лице, но множествено число. Авторът точно и ясно посочва себе си като предмет на изречението. Контрааргументът обаче визира съвсем друг предмет, непосочен от автора. Не става ясно как предметът на изречението – „аз, индивидът”, същият този предмет, се преобразува чрез контрааргумента в „ние, общността”?
- Цитат :
- Контрааргумент:
Та бих ти казала "евала",ако бях спала на отворен прозорец,на отворени врати,на климатика пуснат на -40 градуса по целзии..Но това е невъзможно,затова си връщам"евала"-то!
За отбелязаване е смяната на глаголните времена – „бях спала” в следващия момент става на „е невъзможно”. От минало време се прескача на сегашно. Не става ясно за кой период от време се говори. Примери, които поясняват ситуацията: Ако спя на... това е невъзможно. Ако бях спала...това бе невъзможно.
- Цитат :
- Автор: Имахте златен шанс да покажете на компетентния **** син, че не арогантността и високомерието са важни в една дискусия. Какво направихте с този шанс? Пропиляхте го. Отвърнахте със същите оръжия, които така дълбоко презирате. Вие не сте по-различни. Вие сте като мен. Същите.
Контрааргумент:Напротив!Лъжеш като дърт мазен мангал на сергия!Ние не сме като теб,все пак ти си "по-компетентния".Ние сме като огън и вода.Антоними.Както искаш ги наричай!Ние не сме кат теб!Ние ти показваме какъв всъщност си ти,А сега ни изкарваш,че ние сме арогантни и високомерни!Моля те.И аз имам огромно съмочувствие,но твойто не може да се сравнява,с на всички форумци общо цялото самочувствие!Защо ли?Защотоо драги,твоето съмочувствие е на върха ие пез покритие!Нищо лично. Първо, да се разграничим от факта как на нормалния и спокоен тон, несъдържащ каквито и да е било обидни квалификации, се отвръща с непредизвиканото „дърт мазен мангал”. Това „цветисто” отношение към правилното водене на диалога е за отбелязване. В дадена дискусия, за да бъде нормално водена, то тя трябва да има някакви граници. Никога в една дискусия участникът, който си позволява да престъпи границата на учтивия тон, да е в правото си да превъзхожда опонента си чрез използването на именно тези „помощни” средства. Напротив. Дори обратното. Участникът губи позициите си, които е спечелил до момента.
„Ние не сме като теб”. Тоест контрааргументът се поставя на различно ниво от това на автора. Има два варианта – или по-долу от него, или по-горе. И в двата случая чрез цитата се дава категоричен отказ двете страни да бъдат на едно ниво в дискусията. Тук идва следващата бележка – който показва, че иска да бъде на различно ниво от опонента си – не е в правото си само чрез тази позиция да превъзхожда. Опитът за смяна на нивата между противниците е в ущърб на онзи, който се опитва да го направи. Нещата, разбира се, не стоят по този начин ако и двамата участника се стремят да бъдат на различни нива. За конкретния случай обаче това изключение не важи.
- Цитат :
- Автор: Е, моето така прословуто самочувствие не е градено върху детски лиготии.
Контрааргумент: Ти тука..Нещо..На малоумна ли се опитваш да ме направиш?Не се получва.Искаш да кажеш,че майка ти те е родила да си на 21 и не си бил дете.Поздравления за новороденият дядка!Нямам думи.Гениално изказване от твоя страна! Авторът говори за „градене на самочувствие” – никъде не е казал, че се е родил с определено неизменно ниво на самочувствие. Самочувствието се гради постоянно, то не е нещо което стои на едно място. Авторът говори за това, че сегашното му ниво отдавна не лежи само на спорове от детството, а се е развивало и на други форми. Къде са споменатите раждания, майки и твърдението, че авторът не е бил дете?
- Цитат :
- Аргумент: Губил съм. Често. Дори може би повече загуби, отколкото победи. Това не ме прави перфектен, нито идеален. Прави ме обаче трудна плячка за вашите остри зъбки.
Контрааргумент: Няма нищо.Още ще губиш!Апф..Не ме разсмивай...Моля те..Ще си умра от смях!Сигурен ли си,че не си трудна плячка?Ти си просто мега елемнтарна плячка.Все още не съм си отворила остата и не съм си показала коварния език и хапещите зъби,но по скоро може и да стане! И стигаме до последният пример за днес. Как на смиреността се отвръща с присмех. Авторът в прав текст е написал, че не се смята за нещо повече. На какво обаче кореспондира показаната смиреност?(нещо, което е в явно противоречие с характеристиките, които се приписват на автора). Отново имаме опит за омаловажаване на противника . Отново имаме използване на „ефектни” квалификации, с нищо непредизвикани, отговор на липсващи такива, от страна на автора. Срещу смиреността се изправя заплахата и отказът за съгласие. Използваните контрааргументи нямат за цел постигане на съгласие, нямат за цел постигане на разбирателство. Няма нормална дискусия в която целта да бъде единият от противниците да бъде смачкан със земята.
Вие, сами, си направете изводите дали по тези изброени по-горе начини трябва да се формулират аргументи в дадена дискусия. И дали с подобно „държание” може да се претендира за морална победа.
Последната промяна е направена от LightOne на Пет Апр 16, 2010 11:50 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти | |
| | | LightOne Неспасяем
Warn : ( : Внимание Заядлив Дядка !!! ')©® Брой мнения : 8611 Reputation : 130 Join date : 26.06.2009 Age : 35
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Пон Апр 12, 2010 1:38 am | |
| Урок номер 2 ще бъде за едно интересно явление - по-специфично - за успеха как да ти изтръгнат темата от ръцете и да ти кажат че целта, която ти си създал, не е за това, а за онова. Интересен е следният случай, в който си правиш някаква тема. Приказваш, каквото приказваш – след което идва някой и ти казва, че „не, пич, ти с тая тема си имал нещо съвсем друго напредвид. Това, което пишеш не е по темата.” Точно по тая същата тема, която ти си я създал и на която ти си й поставил границите. В задачата се пита как аз, създателят на определената тема няма да знам за какво става въпрос в нея и няма да знам какво може и какво не може да се пише в нея(като тематика, стига да не противоречи на добрите нрави във форума)?
Давам пример. Създавам темата „Патладжан”, в която ще се говори за това кой обича патладжани. Идва един потребител и казва – „аз обичам патладжан. Идва втори потребител и той също дава мнението си, че обича патладжан. Идва трети, който отново споделя че обича патладжани, но не какви да е, а розови такива, при това дава надълго нашироко обяснения за различните видове патладжани -след което изразява съмнението си, че има други които да имат неговия вкус. Ти, като автор на темата за патладжана решаваш да го поздравиш за хубавото мнение и да му отговориш, че се намират и в тази тема любители на патладжаните и че ще остане изненадан от това колко много фенове има патладжана. Темата е за патладжани, постът ти също е в рамките на темата, а именно прословутия вече патладжан. Тук обаче започва недоразумението. Идва четвърти потребител и ти казва, че видиш последния пост е бил „грешка” – против правилата на форума. Ти, след като естествено си вдигнал едната вижда в недоумяващ поглед, решаваш да провериш каква е работата. Поглеждаш заглавието на темата – „Патладжан”. Поглеждаш за какво си писал в поста ти – за патладжана. Почесваш се по врата и пак сравняваш. Предмет на темата – патладжан, предмет на поста ти – патладжан. Пак хубаво търкаш оченца. Трети път поглеждаш заглавието, трети поглеждаш поста – не, няма грешка, патладжана му е майката. Този четвърти потребител обаче продължава да настоява на своето, че това което си написал е „грешка” и е в разрез с правилата на форума. Тоест заявява ти, че той знае повече от създателя на темата каква е целта на темата и какви са нейните граници. Как става тоя фокус, създателят на темата, човекът, който е поставил границите за това какво да се пише в темата, ще бъде в грешка - друг да му казва как и какво е искал авторът да бъде писано в темата? Получава се следното противоречие – постът ти за патладжана в темата ти за патладжана всъщност изобщо не се отнася за посочения зеленчук, а за глава кромид лук. От посочения пример е видно, че цялата история се получава, не защото авторът не знае какво е искал да се пише в темата, а че посоченият потребител просто не е наясно с гъвкавите правила на „грешката” и кога и как да ги прилага.
| |
| | | candyx. . Неспасяем
Warn : ( : И сърце,и душа,и каквото пожелаеш ще ти дам..Да бъдеш с мен сега. <3 Брой мнения : 2309 Reputation : 22 Join date : 18.06.2009 Age : 28
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Сря Апр 14, 2010 10:03 pm | |
| Господи,господи,господи помилвай!Трябваше ли да си копираш поста от заключената тема "Отдушникът"...И понеже тази тема е същата като онази,и се опитва да се правиш на "велик",до няколкото дена темата е в коша. | |
| | | LightOne Неспасяем
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Сря Апр 14, 2010 10:28 pm | |
| Първо. Не, не съм си копирал поста. Има разлика. Второ. Не, не е същата като онази. Защото тази си е на мястото. Трето. Няма право да бъде премествана като единица. Създава се опасен прецедент и ще е пореден пример за избирателно модериране. Избирателното модериране е дискриминация и нарушение спрямо потребителите. Четвърто. - Цитат :
- и се опитва да се правиш на "велик"
Седни си на задника и го докажи най-сетне. Втръснаха ми голословните ти безпочвени обвинения. | |
Warn : ( : И сърце,и душа,и каквото пожелаеш ще ти дам..Да бъдеш с мен сега. <3 Брой мнения : 2309 Reputation : 22 Join date : 18.06.2009 Age : 28
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Пет Апр 16, 2010 1:30 am | |
| 1-Не намирам разлика! 2-Едва ли!Опитваш се да ни вразумиш /мен и Чичито/! 3-Защо?Не е избирателно модериране!Просто за тази работа е създадена децката градина.Да ти напомня,че все пак в къщи и от децката градина,и училището се става човек.От там се учиш да комуникираш!Така че,ако си решил да ставаш психолог или учител ще ти разбия мечтата и ще ти кажа,че не ставаш!Отпадаш! 4-Седнала съм си на д-то.А ти си седни на твойто и разбери,че съм овен и лесно не се предавам! | |
| | | LightOne Неспасяем
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Пет Апр 16, 2010 8:47 pm | |
| - llevame написа:
- 1-Не намирам разлика!
2-Едва ли!Опитваш се да ни вразумиш /мен и Чичито/! 3-Защо?Не е избирателно модериране!Просто за тази работа е създадена децката градина.Да ти напомня,че все пак в къщи и от децката градина,и училището се става човек.От там се учиш да комуникираш!Така че,ако си решил да ставаш психолог или учител ще ти разбия мечтата и ще ти кажа,че не ставаш!Отпадаш! 4-Седнала съм си на д-то.А ти си седни на твойто и разбери,че съм овен и лесно не се предавам! 1. Толкова си гледала. Първо това е част от оня пост, а не е целият копиран, плюс че има втори пост, дето го няма в оная тема. 2. Аха, грешка е да ви вразумявам да почнете да водите нормална дискусия вместо това, което ни сервирате. 3. Писаното ти по тая точка няма връзка с това, което съм писал. Освен за едно, на което не даваш аргументи. Избирателно модериране ще е, след като темата не е против правилата на форума и раздела - ако бъде преместена като единица, ще бъде на лично основание, което Е избирателно модериране. 4. Между "лесно не се предавам" и "водене на нормална дискусия" има разлика. Хубаво, разбрах, че си овен. От едно хилядолетие желая водене на нормална комуникация - ти се инатиш като овен по тоя пункт. Това съм го разбрал. | |
| | | Alice~ Неспасяем
Warn : Брой мнения : 6295 Reputation : 56 Join date : 10.11.2009 Age : 26 Местожителство : Варна
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Пет Апр 16, 2010 9:26 pm | |
| Не знам какво си си внушил от лекции, но от сега мога да ти кажа, че никой не би се хванал да ти чете дългите постове... Опитай се да ги съкратиш! | |
| | | LightOne Неспасяем
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Пет Апр 16, 2010 11:53 pm | |
| Каквото можеше да се изреже - го съкратих. | |
| | | БетС :) Неспасяем
Warn : ( : Do you remember? :) Брой мнения : 760 Reputation : 5 Join date : 09.04.2009
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Нед Апр 18, 2010 12:08 am | |
| Тедито е права.. Ние не ходим на лекции и не мисля, че тук / форум за забавление/ трябва да има такива подобни.... Вторият урок не го четох.. омръзна ми и не знам какво си писал там.. не ме и интересува.. Но от първият ми е интересно какво се опитваш да постигнеш..?!?Пак бъркаш в "раната".. Нали уш спрятхте да "водите дискусии" / хайде да го кажем по твоя начин.../?Аз мисля, че чрез този пост искаш да покажеш колко си умен / ама разбира се!/ !Ок!Разбирам, по-голям си от нас, по -голям опит имаш, но в "дискусията" от която цитираш доста се каза за това колко искаш да покажеш на другите , че си умен..И съответно, че си на по-високо "ниво".. За да не бъркаш в 'дискусията" можеше да потърсиш някоя друга.... Например в "дискусии" / а, сита бе?/ и без това поста е дълъг и си загубил време, за да пишеш.. | |
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия Нед Апр 18, 2010 1:14 am | |
| Темата отива в коша!
Ако искаш на Катето се уплачи,ако искаш и на горния кажи,ако трябва и правата ще си изгубя,но тази тема е напълно ИЗЛИШНА! | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Уроци по нормално водене на диксусия | |
| |
| | | | Уроци по нормално водене на диксусия | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |