Добър ден, ученици. Продължавам епичният си фейл за музикалното Ви образование. Днешният урок ще бъде за един изключително недооценяван жанр, попаднал под ударите на блатото заляло жанра. Става въпрос за Ретро Чалгата. Жанр откриващ корените си още по комунистическо време, но добива най-голямата си популярност по време на демокрацията след 1990 година. След началото на новия век жанрът се изражда в поп-фолк с големи силиконови цици и плейбеци.
*прекъсва*
Ей вие там отзад я по-тихо!
Та чалгата превзема класациите по съвсем разбираеми причини – музиката е по-близка до душата на българина, а текстовете придобиват изключително социален оттенък дърпайки болните струни на хората във времената на криза.
*прекъсва*
Я, Чичи, свали си слушалките. Какво си пуснала? Майли? Айде спирай телефона, да не го хвърля в коша.
Верно, мнозина обвинят чалгата в кражба на мелодии. Никой не е тръгнал да отрича тези факти. Но чалга песните не са само мелодия. За да бъде произведен истински хит обаче са нужни и гениални текстове (българските текстописци са доказвали не веднъж и дваж величието на този елемент(пример – Ивайло Вълчев)). Нужно е още и енигматични певци и певици, които МОГАТ да пеят.(до 2000г компютърните програми не могат да влизат в действие и певците се морят на собствения си гласец) Все неща които няма как да бъдат изплагиатствани. (Е, и това си има изключения. „Песен на Червената шапчица” изпята от професионални певици и на малкия пръст не могат да се хванат на изпълнението на актрисата Мартина Вачкова. Друг пример е Кати. Тя също не може да пее, но това не пречи да прави безсмъртни хитове. Дори смея да твърдя, че „Пеперуда” нямаше да има такъв успех, ако именно не бе изпят от русата фурия).
Първият пример е според мен най-великата песен на жанра Орхан Мурад – Хиляди слънца. Посочвам я начело и заради факта, че все още не мога да открия нейния оригинал, което само да беше тази песен пак щеше да е голям твърд пирон в ковчега на злостните коментари.
Следващата песен е дует Деси и Тони Стораро - Отиваш си.
Малко да разкършим снагата с по-бързо парче Камелия – Няма шега
А сега да докоснем любовта ви към приказките с Глория – Пепеляшка
Великани в своя жанр: Орхан Мурад, Сашо Роман, Ку-ку бенд, Глория, Камелия (последните две може и да ви изненадват, но те НАИСТИНА правеха истински парчета в началото на своята кариера и напълно заслужено са заели тези си позиции), Тони Дачева, Софи Маринова, Еми Стамоболова(кралицата на баладите) и много други.
*ученичка подскача на чина с вдигната ръка, едва не избутвайки своето другарче*
Да, Тали, кажи.
Учителю, забравихте Румяна – тя също има велики балади.
*усмихва се*
Да, правилно ми напомни, в списъка прибавям и Румяна. Може да ви се стори смешно, но Райна и Константин също са си заслужили обезсмъртяването си в жанра за съответно „Гасне пламък” и „Черна роза”. Верно, това им са единствените евъргрийни, но това не пречи Андреи, Галени, Джени само да си мечтаят да направят такива балади...
Е, хайде стига толкова... за повече инфорамция можете да видите тази колекция събрала над 80 от най-големите песни. Там са включени и някой по-„хард” парчета като Тутурутка и Братя Кулинови.
http://www.vbox7.com/collection:854732
За домашно – да ми посочите песните, които не сте чували досега, но са ви харесали. Плюс вашето мнение.
*имената на учениците са напълно случайни и нямат връзка с реални лица и събития*
Последната промяна е направена от LightOne на Съб Авг 31, 2013 2:22 am; мнението е било променяно общо 1 път
rozaLie Неспасяем
Warn : ( : happiness is the key to success. Брой мнения : 15926 Reputation : 205 Join date : 26.04.2009 Age : 27 Местожителство : Пловдив
Домашно; Амии аз съм ги слушала .. ии всички ми харесват,но найстина на Орхан Мурат-хиляди слънца си е уникална песен!!
candyx. . Неспасяем
Warn : ( : И сърце,и душа,и каквото пожелаеш ще ти дам..Да бъдеш с мен сега. <3 Брой мнения : 2309 Reputation : 22 Join date : 18.06.2009 Age : 28
Warn : ( : ;] Брой мнения : 278 Reputation : 0 Join date : 31.03.2010 Age : 25 Местожителство : Варна
Заглавие: Re: Ретро Чалга - Музикален урок №2 Вто Май 18, 2010 12:36 am
Аз слушам чалга от 3-годишна,а сега съм на 11...Зная почти всички стари песни,а на новите знам текстовете и мелодиите перфектно!Урока е хубав :)
The_vampire_girl Неспасяем
Warn : ( : Върни ми сърцето!!! Брой мнения : 1061 Reputation : 9 Join date : 13.07.2009 Age : 34
Заглавие: Re: Ретро Чалга - Музикален урок №2 Нед Май 30, 2010 1:02 am
Интересно.Слушала съм всяка една от песните,но защо точно Пепеляшка.Не,че не харесвам песента,но За тебе майко иби Приятелко ти моя най-добра заслужават да са тук.
Kat3t0 ♥ Admin
Warn : ( : This ain't nothing but a summer jam ..(H) Брой мнения : 4134 Reputation : 129 Join date : 09.04.2009 Age : 28
Заглавие: Re: Ретро Чалга - Музикален урок №2 Нед Май 30, 2010 3:32 am
Всички съм ги слушала! Уникални песни! А Хиляди Слънца ее просто нямам думи!
~Rossita Неспасяем
Warn : ( : 8-9-10112012 Брой мнения : 14468 Reputation : 111 Join date : 15.01.2010 Age : 25
Интересно.Слушала съм всяка една от песните,но защо точно Пепеляшка.Не,че не харесвам песента,но За тебе майко иби Приятелко ти моя най-добра заслужават да са тук.
Разбира се, "Пепеляшка" трудно може да се сравни с посочените от теб песни. Но с тази песен аз целях най-вече разнообразие и забавление. Какво по-добре от това да покажа, че чалгата използва мотиви от приказките за текст - подходящо е и би било по-любопитен факт за аудиоторията тук.